Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα μέρα παρά μέρα

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα μέρα παρά μέρα
Tweet Plus on Google+ Print

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά τους κιλά τρώγοντας ό,τι θέλουν τη μια μέρα και μένοντας νηστικοί την άλλη, ίσως δεν αποκομίζουν τα οφέλη που προσδοκούν.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέθοδος του «μέρα παρά μέρα» δεν παρέχει κάτι ιδιαίτερο στο αδυνάτισμα, σε σύγκριση με ένα πρόγραμμα καθημερινής δίαιτας.

Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους με μια κλασική δίαιτα έφθασε κατά μέσον όρο το 5,3% του αρχικού σωματικού βάρους έπειτα από ένα χρόνο, ενώ εκείνη σε όσους έκαναν δίαιτα μέρα παρά μέρα ήταν κατά μέσον όρο 6%.

«Επειδή είναι δύσκολο να προσέχει κανείς καθημερινά τι και πόσο τρώει, πολλοί ελπίζουν ότι κάνοντας αυστηρή δίαιτα μέρα παρά μέρα θα διευκολύνεται και πιθανώς θα επιταχύνεται το αδυνάτισμα, αφού θεωρητικώς μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον η προσπάθεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κρίστα Βαρέϊντι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κινησιολογίας & Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο.

«Η μελέτη μας, όμως, έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει και πως η επιτυγχανόμενη απώλεια βάρους είναι παραπλήσια».

Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στο ότι οι εθελοντές κατόρθωναν να μένουν σχεδόν νηστικοί την ημέρα της αυστηρής δίαιτας.

«Εκείνη την ημέρα έπρεπε να περιορίζονται σε 500 θερμίδες όλη μέρα, αλλά οι περισσότεροι κατέληξαν να τρώνε παραπάνω», εξήγησε η δρ Βαρέϊντι. «Έχασαν, όμως, βάρος διότι μείωναν τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν την ημέρα κατά την οποία θεωρητικώς μπορούσαν να τρώνε ό,τι ήθελαν».

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, συμμετείχαν 100 παχύσαρκοι εθελοντές, μέσης ηλικίας 44 ετών, οι οποίοι χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι δύο από αυτές έκαναν δίαιτα (είτε μια κλασική δίαιτα που απαιτούσε μείωσε κατά 25% των ημερήσιων θερμίδων τους κάθε μέρα, είτε την «δίαιτα μέρα παρά μέρα» που απαιτούσε τη μια μέρα να τρώνε το 25% των ημερήσιων θερμίδων και την άλλη το 125%) και η τρίτη δεν έκανε καμία δίαιτα (ομάδα ελέγχου).

Τα ποσοστά εγκατάλειψης της προσπάθειας έφθασαν στο 38% στην δίαιτα μέρα παρά μέρα, αλλά μόνο στο 29% στην ομάδα που έκανε την κλασική δίαιτα.

Η διαφορά αυτή αποδίδεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος προσπαθεί να βγάλει όλη τη μέρα με ποσότητα φαγητού που αντιστοιχεί σε τέσσερα μικρά (περίπου 25 γραμμάρια) κουλούρια με σουσάμι.

Οι λιγοστοί εθελοντές, πάντως, που κατόρθωσαν να τηρήσουν το πρόγραμμα των εναλλαγών, έχασαν από 10 έως 25 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, φροντίζοντας να τρώνε την ημέρα της αυστηρής δίαιτας πολλές πρωτεΐνες διότι προάγουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είπε η δρ Βαρέϊντι.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η δίαιτα μέρα παρά μέρα δεν πλήττει την υγεία, καθώς έως το τέλος της μελέτης (έπειτα από 12 μήνες) δεν παρατηρήθηκαν επιβαρυντικές διαφορές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, και σε διάφορους άλλους δείκτες στο αίμα.Πηγή : Web Only

Πίσω στα άρθρα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του PharmacyExpert και μάθετε πρώτοι τα νέα μας και τις μοναδικές προσφορές μας!